opleidingen
Wij verzorgen diverse rijopleidingen in Oud-Beijerland en de rest van de Hoeksche-Waard. Examens worden afgenomen door het CBR in Barendrecht. Op deze pagina staat een overzicht van onze opleidingen.
auto
Per 1 november 2011 mag je al beginnen met rijlessen vanaf 16.5 jaar en als je 17 jaar bent mag je al rijexamen doen Als je voor je rijexamen geslaagd bent dan ben je verplicht tot je 18de jaar onder begeleiding te rijden. Zie: www.2todrive.nl.
De autorijlessen worden gegeven in een Opel Grandland X. Beide auto’s zijn voorzien van de nieuwste technieken en rijcomfort. Airbags, climate controle, cruise controle, achteruitrijcamera, parkeersensoren, stuur- en rembekrachtiging en een milieuvriendelijk start/stopsysteem zijn tegenwoordig in alle nieuwe auto’s niet meer weg te denken.
Tijdens uw rijopleiding behoudt u dezelfde auto zodat u zich prettig voelt, en ook tijdens een examen, in een bekende auto kunt afrijden. We proberen zoveel mogelijk iedere kandidaat tijdens zijn/haar rijopleiding en rijexamen, in zijn eigen rookvrije lesauto te laten rijden/afrijden, zodat hij/zij zich hierin prettig voelt.
Daar Barendrecht onze examenregio is, wordt er veel in deze omstreken gereden om ervaring op te doen, voor het rijexamen. Bij individuele praktijkles wordt er 1,5 uur gereden. Wanneer u met z’n tweeën rijdt, wordt er voor ieder 1 uur voor uitgetrokken.
Tijdens de rijopleiding word u opgeleid om zelfstandig een route rijden door:
- Het rijden naar een vooraf aangegeven bestemming;
- Het rijden met behulp van een navigatiesysteem (bijv Tom Tom);
- Het rijden op basis van een clusteropdracht (verzameling van opdrachten tegelijk).
Zelfstandig een bijzondere verrichting uit te voeren, dit kan zijn:
- omkeeropdracht;
- parkeeropdracht (willekeurig P-plaats);
- stopopdracht (achter een auto stoppen en weer wegrijden);
- hellingproef (het wegrijden op een helling met en zonder handrem).
Gevaren te herkennen en daar op een veilige en adequate wijze op te reageren. Mileubewust en brandstofbesparend rijden is ook een onderdeel van onze rijopleiding. Ook wordt er aandacht besteed aan zelfreflectie (je zelf beoordelen) dit is ook een onderdeel van het rijexamen!
Hierdoor wordt je rijopleiding zelfstandiger, verantwoordelijker, moderner, creatiever, volwassener en vooral leuker.
motor - A1, A2, A & CODE 80
Het halen van het motorrijbewijs verandert vanaf 1 december 2017. De leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is verlaagd van 24 naar 21 jaar. Het A-rijbewijs is vóór je 24ste alleen via de zogenaamde getrapte weg te halen: via A1, naar A2 en ten slotte A. Motorrijders die het A-rijbewijs halen voor hun 24ste, krijgen de aantekening ‘code 80’ op hun rijbewijs. Met die code mag op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2) worden gereden.
Twee jaar na het behalen van het A-rijbewijs of als de motorrijder 24 wordt vervalt de ‘code 80’. Vanaf dat moment mag er op een zware motor worden gereden zonder extra examen. Met ingang van 13 oktober 2017 kan een A-examen voor kandidaten van 21, 22 en 23 jaar worden gereserveerd.
De verlaging van de leeftijd voor het A-examen is een uitvloeisel van de derde Europese rijbewijsrichtlijn. Daarin staat dat je vanaf je 21e op een driewielig motorrijtuig met een vermogen vanaf 15 kW mag rijden en dat je daarvoor het rijbewijs A nodig hebt. Hiervoor moet je twee praktijkexamens doen, namelijk het motorexamen voertuigbeheersing (AVB) en het motorexamen verkeersdeelneming (AVD).
De regels voor A1, A2, A en ‘code 80’ vanaf 1 december 2017
Er zijn twee manieren om een motorrijbewijs te halen. Rechtstreeks en via de getrapte manier. Rechtstreeks A1, A2 of A halen is afhankelijk van de leeftijd, geslaagd zijn voor het motortheorie-examen en of je een autorijbewijs hebt. Om op de zwaarste categorie motoren te mogen rijden is rijbewijs A nodig. Dit rijbewijs is naast rechtstreeks, ook getrapt te halen: eerst A1, na twee jaar A2 en na nog eens twee jaar A. Rechtstreeks alleen als je 24 jaar bent. Ben je nog geen 24, dan alleen via de getrapte weg.
- Motorrijbewijs A1
Iedereen vanaf 18 mag examen doen om het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Heb je dit theorie-examen gehaald, dan mag je rijlessen volgen. Dat mag ook als je een autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen. Met een A1-rijbewijs mag je rijden op motoren van de categorie A1 en driewielige motorrijtuigen van de categorie A1 (<15kW). - Motorrijbewijs A2
Vanaf je 20ste mag je examen doen voor het rijbewijs voor de middelzware motor (A2). Vanaf die leeftijd mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of als je je autorijbewijs hebt. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2. Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1. Met een A2-rijbewijs mag je rijden op motoren van categorie A1, driewielige motorrijtuigen van categorie A1 (<15kW) en motoren van categorie A2. - Motorrijbewijs A
Als je 21 bent mag je examen doen voor het rijbewijs voor de zware motor (A) als je ook al examen hebt gedaan (en geslaagd bent) voor het A1 en A2-examen. Je mag vanaf deze leeftijd rijlessen voor het A-examen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of als je een autorijbewijs hebt. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.
Ben je nog geen 24 en haal je het rijbewijs voor de zware categorie (A), dan komt er ‘code 80’ op het rijbewijs te staan. Je mag dan rijden op motoren van de categorie A1, driewielige motorrijtuigen van de categorie A1 (<15kW), motoren van de categorie A2 en driewielige motorrijtuigen van de categorie A (>15kW).
Mensen die op hun 24ste het A-rijbewijs halen, krijgen ook het rijbewijs A1 en A2. ‘Code 80’ zal er dan niet bij staan. Zij mogen ook gelijk op alle typen motoren rijden.
Verschil
Het grote verschil tussen de oude en de nieuwe regels is dat de leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie A is verlaagd van 24 naar 21 jaar. Als het A-rijbewijs onder de 24 jaar wordt behaald, krijgt deze persoon code 80 op het rijbewijs. Met die code mag op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2) worden gereden. De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van het A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Je mag dan ook op een zware motor (A) rijden en hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen. Zie ook de website van het cbr.
opfriscursus
De opfriscursus is er speciaal voor diegenen die de laatste tijd weinig op de auto of motor hebben gereden (maar uiteraard wel een rijbewijs hebben), en die hun kennis willen oppoetsen, of willen weten of ze nog veilig aan het verkeer kunnen deelnemen.
Ook is deze cursus geschikt voor mensen die bepaalde angsten willen overwinnen, zoals bijvoorbeeld rijden op de snelweg, in tunnels, in de file of in druk stadsverkeer. U kunt dus zelf invulling geven aan de cursus!
De cursus wordt met u in samenspraak gepland, duur van de cursus is afhankelijk van uw ervaring en aandachtspunten. Aan het begin van de cursus neemt de instructeur met u de te behandelen onderdelen door, zodat deze uitgebreid geoefend kunnen worden. Na afloop wordt alles met u besproken.
De opfriscursus is er voor de auto en motor.
Copyright 2024© Verkeersschool Jo ‘t Jong
KVK nummer: 23052771